Concert Monkey Netherlands | Review

www.concertmonkey.be

De formatie Malone & Sibun wordt alom geprezen als één van de meest opwindende acts, die momenteel in de Britse scene te zien is. Hoewel ze nog geen album op de markt brachten, werden ze verleden jaar op de European Blues Awards genomineerd in de categorie Beste Band. Malone & Sibun ontstond tijdens een toevallige ontmoeting in een show, die verrassend veel muzikale raakvlakken blootgelegde tussen Marcus en Innes. Beide muzikanten hadden net de drukste twaalf maanden van hun carrière achter de rug en het was tijd om aan een volgend hoofdstuk te beginnen. Innes Sibun zegt het volgende over hun samenwerking: Als de kans zich voordoet om te spelen met een geweldige muzikant, die dezelfde muzikale weg aflegt als jij, dan spring je op de kar. Luisterend naar Marcus Malone, hoor ik echo’s van mijn favoriete zangers, namelijk Paul Rodgers, Otis Redding en de vroege David Coverdale, maar ik hou bovenal van Marcus zijn eigen onmiskenbare stijl. Marcus Malone is ook vol lof van stergitarist Innes Sibun en hij zegt het volgende over Innes: Innes heeft niet alleen tinten van mijn favoriete gitaristen, Jimmy Page, Jimi Hendrix en Paul Kossoff, maar hij heeft ook de soulvolle benadering en de dynamiek van BB King en Albert King. Voeg al die invloeden samen en je krijgt de unieke stijl van Innes Sibun. Op 31 januari verschijnt hun debuutalbum ‘Come Together’, met daarop tien originele, zelf geschreven songs. Innes en Marcus schreven elk drie nummers en de overige vier songs schreven beide heren samen.

Het album opent meteen met het geweldige ‘Come Together’, een nummer dat beide heren samen schreven. Het lied kent zijn oorsprong in een krachtige akkoorden serie die Innes naar Marcus stuurde. De tekst die Marcus er aan toevoegde heeft een positieve boodschap, want het gaat over een heel actueel onderwerp, namelijk hoe mensen elkaar behandelen en hoe we onze planeet aarde behandelen. ‘Come Together’ is een heavy bluesrocker, met gierend en vlijmscherp snarenwerk van Innes Sibun en wervelend toetsenwerk van Stevie Watts op het Hammond. Met strak slagwerk zorgt drummer Chris Nugent samen met de diepe baslijn van Roger Innes voor de heavy groove. Het melodieuze refrein staat in fel contrast met de stroves en het instrumentale gedeelte. Top nummer. Als je van een sterke gitaar riff gebaseerde rock houdt, ga je zeker aan je trekken komen in de heavy Southern rocker ‘Let Me Love You’, een nummer dat niet zozeer om liefde gaat, maar wel om pure lust. Met zijn prachtige, krachtige stem zingt Marcus Malone dit nummer met veel overtuiging, toch is het Innes Sibun die alle aandacht naar zich toetrekt met zijn fantastisch gitaarwerk. Hij weet te imponeren met verschroeiend en splijtend snarenwerk, dat hij ook nog combineert met geweldig vet slidewerk. Je beseft pas goed wat je hebt als je het verliest is de boodschap in ‘I Want You Back’, een melodieuze bluesrocker, waarin de soulvolle stem van Marcus volledig tot zijn recht komt. Hij krijgt daarbij ook nog ondersteuning van de soulvolle stem van backing zangeres Chantelle Duncan. Ook hier weer weet gitaarvirtuoos Innes Sibun te bekoren met zijn heerlijke gitaarfrasering. ‘I Want You Back’ is een nummer dat perfect op een Robert Cray album zou kunnen staan.

We krijgen heel andere muziek in ‘Taste Of Your Love’, waar in de eerste twee akoestische verzen de mandoline, akoestische gitaar en akoestische slide, de vreugde en de tederheid uitdrukken van iemand die tot over zijn oren verliefd is. Het met heavy elektrische gitaargeluiden en energiek slagwerk gestuurd refrein staat in fel contrast met deze eerste twee stroves. Er zitten prog rock invloeden van Led Zeppelin in dit nummer, maar er is toch ook nog steeds de verankering aan de bluesrock. Het gaspedaal wordt volledig ingedrukt voor de uitstekende rocker ‘Jodie’, een nummer met een hoog Dave Edmunds gehalte. Van rock’n roll naar een adembenemende trage slowblues is voor Malone & Sibun maar een kleine stap. De meer dan zes minuten durende ballade ‘So Tired Of Living’ is één lang orgasme voor het oor, met het intens en weergaloos snarenwerk van Innes op zijn gitaar in een hoofdrol. Stevie Watts is het gehele nummer door uitstekend aanwezig op het Hammond en Marcus Malone maakt met zijn prachtige soulvolle stem het nummer helemaal compleet. ‘So Tired Of Living’ is voor mij één van de hoogtepunten op dit schitterende album. ‘Lovelight’ is een nummer dat Innes Sibun al een aantal jaren geleden schreef in Mostar, Bosnië. Innes werkte daar in een studio, die gerund werd door een aantal fantastische muzikanten die hielpen om jonge mensen samen te laten spelen na de verschrikkelijke oorlog. Dankzij het energieke slagwerk van drummer Chris Nugent en de knappe diepe baslijn van Roger Innes heeft deze rocker een uitstekende rock groove. Gitaarvirtuoos Innes Sibun etaleert nogmaals zijn klasse en strooit het gehele nummer gretig rond met priemende en splijtende gitaar riffs en met zijn uitstekende snarensolo zet hij de kers op de taart.

Het door Malone geschreven ‘She’s My Girl’ is een vloeiende heavy rocker, met een Motown vibe. Het is een radiovriendelijke song met een sterk refrein, waarin Innes weer gretig rond strooit met vette en priemende vette slide riffs. Malone & Sibun blijven rocken in ‘Rabbit Hole’, dat drijft op een razendsnelle riff. Marcus Malone heeft een veel betere stem dan Bob Dylan, anders zou je nog denken dat je Bob Dylan hoorde die op hol geslagen was. Het album wordt afgesloten met het melodieuze en prachtige ‘Everday’s A Miracle’, dat een pleidooi is voor liefde en vrede, om dankbaar te zijn voor wat we hebben en rond te kijken en het leven te waarderen. Bij deze ingetogen evangelie tekst hoort natuurlijk een orgel en Moz Gamble weet met zijn Hammond op een sublieme wijze een soort kerkgevoel te creëren. Zijn warme orgelklanken wervelen rond de prachtige woorden die Marcus met zijn machtige soul stem zingt. Backing zangeres Chantelle Duncan maakt met haar zeemzoete stem het vocale gedeelte helemaal af. Halfweg verschijnt plotseling uit het niets het sublieme gitaargeluid van stergitarist Innes Sibun die met een melodieuze snarensolo ‘Everday’s Miracle’ helemaal compleet maakt. ‘Come Together’, het debuutalbum van Malone & Sibun is een prachtig gevarieerd album geworden. Het is een aanrader voor elke rock en bluesrock liefhebbers. Ook de liefhebbers van de gitaar zullen van dit album genieten, want Innes Sibun is een geweldige gitarist. Hopelijk komt deze band deze zomer ook naar Europa voor een reeks clubconcerten of festivals. Ik ben er zeker van dat Malone & Sibun elke zaal of weide in vuur en vlam kunnen zetten. (9/10)

Walter Vanheuckelom

Blues Doodles – REVIEW

A fantastic four tracks…blues and rock blended by masterful musicians with the added beauty of dobro led country blues wrapping up a too short experience.

Read More »
Rock ‘n’ Roll Oatcake – Review

Quality songs and playing from a dynamic pairing of talents

Read More »
Blues Matters – Review

Ashes to Dust is a fine introductory EP to the collaborative talents of Marcus Malone and Innes Sibun. Both have successful...

Read More »
Rock ‘n’ Force – Review

près un brillant premier album, « Come Together », sorti il y a un peu plus de deux ans, le duo MALONE SIBUN...

Read More »
Bluesenthused.com – Review

It’s two years since the duo of Marcus Malone and Innes Sibun released their first album Come Together, and now...

Read More »
fotosbluesrock.nl – Review

About three years ago, Marcus Malone, born in Detroit and now living in London, and Englishman

Read More »
Scroll to Top